Dioptrijske naočale i oblici lica

Dioptrijske naočale su medicinski proizvod, posve individualan i personaliziran. Sastoje se od okvira i naočalnih leća za različite vrste korekcije ili zaštite očiju. Osim što se upotrebljavaju za ispravljanje optičkih pogrješaka vida, dioptrijske naočale služe i kao ukras na licu. Ispravan odabir dioptrijskih okvira prema obliku lica stvar je ukusa i istančanoga osjećaja za estetsko. Okvirima za naočale, kao modnim dodatkom, moguće je obogatiti prirodnu ljepotu lica, ali i popraviti i prekriti male nedostatke. 

Kako odabrati dioptrijske okvire?

Nekoliko je pravila koja treba slijediti kako biste nepogrješivo odabrali okvire koji će Vam stajati tako "kao da su po Vama rađeni".
Premda odabir ovisi isključivo o Vama i o tome kakav izgled želite postići, donosimo niz savjeta iz dugogodišnjeg iskustva koji će Vam prištedjeti vrijeme pri odabiru i pomoći Vam da izbjegnete zamorno i dugotrajno isprobavanje baš svih modela kad dođete u optiku. Tri su najopćenitija pravila:

  • Naočale trebaju istaknuti i naglasiti "najbolje" značajke i crte Vašeg lica.
  • Između oblika dioptrijskih okvira i oblika lica treba postići kontrast.
  • Veličina okvira treba biti proporcionalna veličini lica, manji okviri za sitnija lica, veći okviri za krupnija lica.

Osim izgleda iznimno je važna i funkcionalnost i udobnost odabranih okvira. Okviri moraju biti lagani, ugodni za nošenje i izrađeni od kvalitetnoga materijala s neutralnim utjecajem na kožu lica i glave nositelja kako ne bi izazvali alergije ili egzeme na koži. U ponudi imamo naočale s metalnim okvirima koji su izrađeni od kovina i slitina i plastičnim okvirima, izrađenim od polimernih materijala.

No, svako pravilo ima i iznimku i nitko osim Vas nema zadnju riječ kad je odabir u pitanju. Stoga ustaljena estetska pravila ne moraju biti odlučujući kriterij, sloboda izbora ostavlja Vam uvijek mogućnost odabrati ono što se Vama najviše sviđa i što ćete Vi nositi.

Dioptrijski okviri i oblici lica

Pri odabiru okvira treba voditi računa da on bude u skladu s oblikom lica što pridonosi općem dojmu, sprijeda i iz profila, jer se naočalama izgled lica mijenja.

Osobama četvrtastoga oblika lica preporučuju se okrugli i zaobljeni okviri ili uski ovalni oblici okvira koji će lice produljiti i ublažiti njegove oštre rubove.

Četvrtasti oblik lica

Duguljasti oblik lica zahtijeva veće okulare i deblji gornji rub okvira koji prati crtu obrva. Lice možete uravnotežiti i "skratiti" okvirima koji su dublji nego što su širi.

 

Okruglo lice

Okrugle i prevelike okvire trebaju izbjegavati osobe okrugloga oblika lica, kojima više odgovaraju izduljeni oblici, a lice će izgledati manje okruglo s četverokutnim ili  višekutnim okvirima. Okruglost lica nadomjestit ćete pravokutnim uskim okvirima, s jasno istaknutim mostićem. Time ćete suziti i produljiti lice, a oči "proširiti".

"Najzahvalniji" je ovalni oblik lica; s takvim oblikom lica moguće je odabrati sve oblike okvira. Kako biste održali prirodnu ravnotežu Vašega ovalnog lica, odaberite široke okvire ili okvire koji su širi od najširega dijela lica. Prema osobnom ukusu, možete odabrati jednostavniji model, ali možete pustiti i mašti na volju.

Ovalni oblik lica

Osobe s naglašenim jagodicama i trokutastim oblikom lica biraju veće okvire uzdignutih krajeva sa širokim krilcima.

Srcoliko lice

Dijamantni oblik lica vrlo je rijedak. Obilježja ovoga oblika jesu visoke i široke jagodice koje se sužavaju u liniju čeljusti i očiju, a uz taj oblik pristaju okviri u širokome rasponu od ovalnih, "mačkastih" oblika do naočala bez okvira (tzv. rimless) i okvira bez donjega ruba (tzv. niler).

Pripasivanje naočala

U Optici Kraljević pomoći ćemo Vam odbrati i odgovarajuću veličinu okvira: za sitnija i nježnija lica ne prevelike okvire, tankih crta i svjetlijih boja, dok na krupnijim licima premali okviri ne će lijepo stajati, a mogu biti i neudobni te smanjiti površinu vidnoga polja.

Osim estetskoga aspekta pri izboru naočala u Optici Kraljević se posebna pozornost posvećuje anatomsko-tehničkomu pripasivanju dioptrijskih i sunčanih naočala. To je stručni zahvat koji će, prema anatomiji glave, lica i oka, vaš očni optičar izvesti na okvirima za naočale uz Vašu suradnju. Pritom se vodi računa o anatomiji glave, obliku nosa, sljepoočne kosti i uha, profesiji korisnika u mirovanju i pokretu. Oblik nosa i obraza presudni su pri određivanju veličine mostića i veličine capica, zbog nasjedne površine. Kad se položaj zjenice poklapa ili je nešto niži od horizontalnoga središta okulara, znak je da ste dobro odabrali okvire za naočale.

Krilca na naočalama ne smiju pritiskati sljepoočnu kost, što vodi klizanju naočala na vrh nosa, a također ne smiju pritiskati korijen uha jer to može biti bolno za korisnika i demotivirati ga da nosi naočale. Pritisak na bočni dio glave i korijen uha treba biti umjeren, osiguravajući stabilnost naočala pri okretanju glave zbog čega korisnik osjeća sigurnost i udobnost nošenja.

Autorica: Silvija Banožić, optometrist

Podijelite članak na društvenim mrežama: