Sunčane naočale

ZAŠTITA VIDA OD ŠTETNIH SUNČEVIH ZRAČENJA

IZMEĐU ZDRAVOG OKA I ŽIVOTNOG STILA

Danas, kada živimo u uvjetima urbanog života u kojem smo izloženi raznim onečišćenjima, kao što su: smog, sve veće vrućine i temperature zraka te sve veća ultraljubičasta sunčeva zračenja izazvana rupama na ozonskome omotaču, zaštita očiju nameće se kao nužnost.

U Optici Kraljević čija se tradicija mjeri već u desetljećima, iza nas je već gotovo 30 godina poslovanja, brizi o vidu - pa tako i zaštiti vida od štetnih sunčevih zračenja - pristupa se studiozno, stručno i s posebnom pozornošću: od savjeta oko najbolje zaštite očiju do odabira sunčanih naočala.

Djelovanje UV zračenja na oko

Sunčeve zrake osim svoga pozitivnog djelovanja, poboljšanja raspoloženja i općenito pozitivnog utjecaja na duh i tijelo, imaju i negativne učinke na kožu i druge dijelove tijela koji se očituju nakon dulje izloženosti suncu. Tako je negativno djelovanje ultraljubičastog zračenja na kožu dobro poznato (ubrzano starenje, veća učestalost pojave raka kože). UV zrake dio su sunčeva spektra. Postoje tri vrste ultraljubičastih zraka UV-A i UV-B (koje su ujedno i najopasnije za naše oči) i UV-C (koje su najmanje opasne).

UVA zrake dopiru do najdubljih dijelova oka, odnosno do mrežnice, te mogu dovesti do degeneracije žute pjege. Osobitost je njihovo kumulativno djelovanje. Stoga je nužno zaštititi oko od najranijeg djetinjstva.

UVB zračenje je 10% ukupnoga ultraljubičastog zračenja i najveća je opasnost za oko. Može uzrokovati teške opekline kože pa tako i kože vjeđa, oštetiti rožnicu te izazvati upalu koja se naziva fotokeratitis, čiji su simptomi peckanje, crvenilo, bol, osjet stranog tijela u oku, pojačano treptanje te suženje oka. Dugotrajna izloženost oka tom zračenju povećava učestalost razvoja mrene. Otprilike 10% slučajeva katarakte, odnosno sive mrene pripisuje se zračenju. Ozonski omotač u cijelosti apsorbira UVC zrake. Važno je spomenuti da jačina djelovanja UV zračenja ovisi o nadmorskoj visini i povećana je na većim visinama. Snijeg reflektira 80% pristiglog zračenja, pijesak reflektira 25% UV zračenja te je na plaži povećana UV izloženost. U vodu prodire 95% UV zraka, a 50% dopire do dubine od 3 m. Oštećenjem ozonskog omotača koji sprečava prodor UV zraka na zemlju dolazi do njihova pojačanoga štetnog djelovanja.

Kako pravilno odabrati sunčane naočale?

Kad je riječ o odabiru sunčanih naočala, ne smije prevladati isključivo estetski kriterij, zapravo, on i nije toliko važan koliko je to briga o najboljoj zaštiti očiju. Izbor sunčanih leća sa 100% UV zaštitom te posebice polariziranih leća pridonijet će boljoj zaštiti očiju i ovoga ljeta. Međutim, polarizirane leće kao i sunčane leće koje stvaraju efekt zrcala pridonose dobroj zaštiti očiju, no to nije dovoljno bez UV zaštite. Tako, primjerice, ne moraju sve polarizirane sunčane leće imati ujedno i 100 postotnu UV zaštitu, o čemu također treba voditi računa pri odabiru sunčanih naočala.

Za naočale je najvažnije da štite oči od štetnih UV zraka. Također nije odlučujuće jesu li leće svijetle ili tamne ako imaju 100 postotnu UV zaštitu, premda tamnije leće (sive, sivoplave, zelene i smeđe) same po sebi više filtriraju i dio vidljivog spektra, pa nam je ugodnije jer smo manje zablješteni. Žute i narančaste, kao i ružičaste dobre su za poluoblačno ili pak maglovito vrijeme. Za vozače preporučujemo žute leće jer su ugodne za vožnju, povećavaju kontrast, a ne zamaraju kad vozimo cestom gdje ima tunela i izmjene svjetlo-tama. Uz to, bolju zaštitu uvijek pružaju veće i zakrivljenije naočale nego manje, jer fizički sprječavaju prolaz štetnih zraka sa strane.

Osobama koje stalno nose dioptrijske naočale preporučuje se izraditi za ljeto sunčane naočale s dioptrijskim staklima. Sunčane naočale dobro je nositi i u druga godišnja doba ako je sunce intenzivnije, a boravak na otvorenom dulji. Zbog svega toga uložite u kvalitetne sunčane naočale jer zdrav vid nema cijenu.

Na što treba paziti pri kupnji?

Danas pri kupnji obvezno treba provjeriti postojanje certifikata kojim se jamči 100% zaštita od UVA i UVB zračenja. Stoga se sunčane naočale kupuju u ovlaštenim optičkim centrima uz savjet stručnih osoba - optičara. Postoje certifikati i ISO standard u izradbi stakala za sunčane naočale koji ispunjavaju dogovorene norme kvalitete. Oni su jasno istaknuti pri kupnji proizvoda pa tako i sunčanih naočala.

Sunčane naočale za djecu

Pri kupnji svojih naočala sjetite se i svoga djeteta, jer samo kapa sa širokim obodom kao zaštita od sunca, "šilterica", nije dovoljna. Dječje oko osjetljivije je od vašeg. Pritom je važno još jednom spomenuti da UV zračenje ima kumulativno djelovanje pa je zaštitu nužno početi provoditi rano u djetinjstvu. Dijete se ne zna zaštititi od sunca. Tijekom dnevnih aktivnosti (igre na otvorenom, boravak na moru) i njegovo je oko jednako izloženo svim štetnim sunčevim utjecajima, odnosno UV zračenju. Ne zaboravimo i da je riječ o organizmu u rastu čiji zaštitni mehanizmi još nisu u cijelosti razvijeni.

Podijelite članak na društvenim mrežama: